Bitcoin Informatiepagina

1 BTC = € 10838.21 EUR  (via Coinbase)
Quotes delayed up to 2 minutes.

Wat zijn bitcoins?*

Bitcoin is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die is ontworpen om dit te gebruiken.

Elektronisch geld (ook bekend als e-cash, e-geld, elektronische valuta, elektronische munt, digitaal geld of digitale valuta) is geld dat volledig elektronisch wordt uitgewisseld.

Maar waarom worden Bitcoins dan vaak afgebeeld als munten? De bitcoin lijkt meer op contant geld dan je op het eerste gezicht zou denken. 

Koersverloop in dollars

Bitcoins kopen

Bitcoins kopen (of verkopen) bij Bitonic, snel en vertrouwd via iDEAL bij de nummer 1 van Nederland:

01

Bitcoin als (contant) geld

Als je contant geld (cash) aan iemand wilt geven overhandig je dat. Je kunt het zien, zelf beoordelen of het echt is en of degene die het uitgeeft het echt in zijn bezit heeft. 

De meeste betalingen vinden echter plaats via pin of internetbankieren. Het geld wordt beheerd door de bank en alleen met tussenkomst van die bank kun je het aan iemand anders geven. 

Elektronisch geld (bijv. de bitcoin) heb je volledig in eigen bezit en staat op je computer. Als je het aan iemand wilt geven stuur je de bitcoin in de vorm van een code die de computer van de ontvanger kan lezen. Een netwerk van computers met dezelfde software bepaalt vervolgens of jij het echt in je bezit had en registreert de overdracht. 

02

De waarde van geld

De waarde die we aan geld toedichten berust op een gezamenlijke afspraak. Dit geldt voor ons 'gewone' geld maar ook voor de bitcoin. 

Het eerste geld ontleende zijn waarde aan het materiaal waar het van gemaakt was, bijvoorbeeld goud. Met de komst van papiergeld, creditcard en pinbetalingen berust de waarde van geld op afspraken waarop de banken toezicht houden. Elk land of een groep van landen heeft een eigen geldsoort. 

De bitcoin is wereldwijd hetzelfde, dit verschilt dus niet per land. Omdat de bitcoin nog niet veel wordt gebruikt als betaalmiddel wordt de waarde vaak uitgedrukt in andere valuta. Bijvoorbeeld in euro's of dollars. Deze waarde stijgt snel omdat het vertrouwen in de bitcoin groeit en omdat het aantal bitcoins beperkt is.

De waarde van 1 Bitcoin (BTC) op dit moment:

1 BTC = € 10838.21 EUR  (via Coinbase)
Quotes delayed up to 2 minutes.
03

Ontstaan van de bitcoin

De bitcoin is in 2009 geïntroduceerd. 

Bitcoins ontstaan door computers ingewikkelde berekeningen op te laten lossen. Steeds als dit lukt ontstaat er een bitcoin. In het begin kon dit nog met gewone computers, maar omdat het steeds moeilijker wordt is het maken nu voorbehouden aan computers met een enorme rekenkracht. Dit kost veel energie. Het maken van bitcoins wordt mijnen (minen) genoemd. 

Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins ontstaan. Het aantal bitcoins wat wordt gemaakt neemt af, in de loop van de tijd wordt het gehalveerd tot het automatisch stopt bij een totaal van 21 miljoen. 

De officiële pagina over bitcoins is bitcoin.org.

04

Andere vormen

De Bitcoin is de eerste en meest bekende vorm van elektronisch geld, ook wel cryptocurrencies genoemd. 

Naast de Bitcoin kennen we ook de Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Neo, en vele anderen. Dagelijks ontstaan er nieuwe soorten waarbij het zeer onvoorspelbaar is hoe succesvol ze zullen zijn. 

Het opstarten van een nieuwe soort gaat vaak via een crowdfunding en wordt Initial Coin Offering (ICO)genoemd. 

04

Bitcoins kopen (of verkopen)

Bitcoins kun je kopen met Ideal en ze vervolgens opslaan in je portemonnee (wallet) op de computer. Let ook hier goed op met welke partij je zaken doet. 

In Nederland is het mogelijk om bitcoins te kopen en verkopen bij Bitconic of bij de Nederlandse Exchange BL3P

Je kunt ook een deel van een Bitcoin kopen, bijvoorbeeld 0,1 of 0,01. Soms houden verkopers een kleinste eenheid aan, meestal hangt dit samen met de transactiekosten. Wanneer de transactiekosten hoger zijn dan de waarde van de hoeveelheid bitcoins die wordt gekocht is een aanschaf niet logisch. 

05

Bewaren van bitcoins

Bitcoins sla je op je computer op in een portemonnee (een wallet). Let bij het kiezen van de wallet op de betrouwbaarheid hiervan. 

Een duidelijke nederlandstalige site over bitcoins is bitcoin.nl. Hier vind je ook een overzicht van wallets. Ook op bitcoin.org is een overzicht te vinden van veel gebruikte wallets. 

Daarnaast is het ook mogelijk om de bitcoins te bewaren op een handelsplatform (ook wel exchange genoemd). Bewaar niet al je bitcoins online, maar alleen dat deel waar je (snel) mee wilt kunnen handelen. 

 

06

Populariteit

Een deel van de populariteit van de Bitcoin kan worden verklaard doordat deelnemers de angst hebben een groot voordeel mis te lopen als ze niet meedoen, in het engels Fear Of Missing Out (FOMO). Tot nu toe is deze 'angst' niet onterecht gebleken. 

Belangrijker lijkt echter het vertrouwen in de onderliggende technologie, de Blockchain. Of dit daadwerkelijk gaat betekenen dat de Bitcoin een betaalmiddel gaat worden kan moeilijk worden voorspeld. Wel is duidelijk dat de blockchain-technologie in verschillende sectoren al is opgepakt. 

 

07

Blockhain technologie

Met name in de onderliggende technologie van het elektronische geld, de blockchain technologie is veel vertrouwen. 

Iedere deelnemer in het netwerk beschik over een volledige kopie van de administratie. Hierdoor is controle door een derde partij overbodig. Deelnemers kunne elkaar controleren. Eigenlijk geldt dat het kan worden toegepast op alles wat je samen doet. 

In onderstaand filmpje van NOSop3 wordt het duidelijk uitgelegd. 

08

Let op!

Deze pagina is gemaakt om een bijdrage te leveren aan duidelijke en begrijpelijk informatie over Bitcoins in het nederlands. Raadpleeg altijd meerdere bronnen.

Er zijn geen banken of andere instanties die toezicht houden op elektronisch geld. Dit betekent dat het veel van de eigen verantwoordelijkheid van gebruikers vraagt. Laat je vooraf goed informeren. 

Gebruik je gezonde verstand. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn is dat meestal ook zo. De stijgende koers is hier voor nu een uitzondering op. Deze koers kan nog veel verder stijgen maar ook dalen naar 0. Gebruik geen geld wat je niet kunt missen en bewaar niet alle bitcoins op één plaats. 

Let goed op met wie je zaken doet. Geef geen geld of bitcoins uit handen aan andere partijen om er mee te handelen. 


** Advertentie:

Risico's en tips

  • De waarde verandert snel

  • Wees alert op de betrouwbaarheid van informatie

  • Zorg voor een goede backup van de wallet

  • Wachtwoord vergeten = verlies van bitcoins

  • Doorloop bij exchanges eerst de verificatie voor je geld stort

  • Spreid risico's, koop niet te veel in één keer

  • Bewaar niet al je bitcoins op één plek

  • Informeer jezelf!

** Advertentie

Suggesties? Vragen?

*Belangrijke bronnen: wikipedia, bitcoin.org

** Deze pagina bevat automatisch gegenereerde advertenties via Google.